GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


"Τέλος Εποχής", αλλά με Νέα Αρχή, χωρίς το "Συνεταιριστικό πρόσωπο" στην ΣΕΚΑΠ. Γιατί;

«Σε μια τέτοια περίοδο όπου υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη ΣΕΚΑΠ εμείς απαιτούμε την άμεση χρηματοδότησή της για να σταθεί στα πόδια...

«Σε μια τέτοια περίοδο όπου υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη ΣΕΚΑΠ εμείς απαιτούμε την άμεση χρηματοδότησή της για να σταθεί στα πόδια της.
Είμαστε υπέρ της άποψης να μείνει σε ελληνικά χέρια και αν είναι εφικτό με συνεταιριστικό χαρακτήρα, λόγω της ευαισθησίας της περιοχής. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, θέλουμε άμεση χρηματοδότηση» επισήμανε στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, κος Γιάννης Ζαπτής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης, αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτη γενικής συνέλευσης, στις 14 Απριλίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11 π.μ, με τέσσερα θέματα ημερησίας διάταξης τα οποία είναι:

1.Λήψη απόφασης για τροποποίηση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του καταστατικού της εταιρείας, οι οποίες αναφέρονται στην ιδιότητα των μετόχων που κατέχουν τις μετοχές αυτής.

2.Λήψη απόφασης: α) Για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των είκοσι   πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) ευρώ με την έκδοση ανάλογου αριθμού νέων ονομαστικών μετοχών, κοινών ή και προνομιούχων, ονομαστικής αξίας εκάστης τριών (3) ευρώ και με την επιφύλαξη του άρθρου 13α του Κ.Ν. 2190/20, και β)Για ανάλογη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας.

3.Έγκριση Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Εταιρείας.

4.Διάφορα.

Όπως προκύπτει από τα θέματα τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και η αλλαγή του καταστατικού της εταιρίας μεταλλάσουν πλήρως το εταιρικό προφίλ της ΣΕΚΑΠ, η οποία χάνει το συνεταιριστικό της πρόσωπο. Όπως υπογράμμισε μάλιστα ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, κος Δημήτρης Μπράτσος, μιλώντας στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή. «Έχουμε μια κλασσική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση αυτή ήταν απαραίτητη. Έχει να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το 2000 όταν η ΣΕΚΑΠ με πλασματικούς ισολογισμούς παρουσίαζε κάποια κεφάλαια τα οποία δεν υπήρχαν ποτέ. Κατά συνέπεια η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ» ανέφερε ο κος Μπράτσος, προσθέτοντας πως «πιστεύω πολύ στις συνέργειες με ιδιώτες επιχειρηματίες και οι ίδιοι οι μέτοχοι πιστεύουν ότι μπορούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης να δημιουργούμε τέτοια deals που να βγάζουνε από την κρίση την εταιρία, όχι τη δικιά μας αλλά οποιαδήποτε εταιρία, και να προχωρούμε σε ευρύτερες περιοχές που θα μπορούσαμε να καλύψουμε, που δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε μόνοι μας, διότι αλλάζουν οι συνθήκες».

Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στις αποφάσεις του Δ.Σ., καθώς οι πρώτοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση απαντώντας με τμήμα των οικονομικών στοιχείων που δίνουν στην δημοσιότητα, με τα οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «το δημόσιο οφείλει στην εταιρία 8,4 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που αν αποδίδονταν στην εταιρία θα αποτελούσαν μια πολύ σημαντική οικονομική ανάσα.» Συνεχίζοντας το Σωματείο Υπαλλήλων & Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ Α.Ε. διά του προέδρου του κου Γιάννη Ζαπτή δηλώνει ότι  «φυσικά και τα διεκδικούμε αυτά τα χρήματα, δεν τίθεται  θέμα. Εδώ και πολύ καιρό τα διεκδικούμε, απλώς κάποιοι έχουν την καραμέλα και τα ρίχνουν στην Τρόικα» για να συμπληρώσει ο κος Ζαπτής πως «έχουμε στείλει υπομνήματα σε όλα τα πολιτικά γραφεία και όλους τους Βουλευτές της Ξάνθης. Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει επιστολή συμπαράστασης από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία είπε ότι θα φέρει το θέμα της ΣΕΚΑΠ στη Βουλή».

Το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, διά του προέδρου του κου. Γιάννη Ζαπτή, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ζαπτή αυτή (σ.σ. η κυβερνητική πολιτική) ευνοεί τις πολυεθνικές οδηγώντας στο κλείσιμο τις μικρές Ελληνικές καπνοβιομηχανίες. «Όλα αυτά οδήγησαν σε ασφυξία τη ΣΕΚΑΠ και έχουμε και τη μη χρηματοδότηση της. Όχι μόνο δεν δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο αλλά κόβουν και την χρηματοδότηση μας, σε μια περίοδο όπου η ΣΕΚΑΠ έχει προοπτικές ανάπτυξης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κος Ζαπτής.

Πολλές και ποικίλες συζητήσεις με την σεναριολογία σε έξαρση, προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπράτσου για την ουσιαστικά, εν λευκώ, εξουσιοδότησή του από τους “Main Shareholders“. «Εγώ αισθάνομαι να σας πω καταρχήν, ότι έχω μια σοβαρή ευθύνη και ένα τεράστιο ηθικό βάρος γιατί εξουσιοδοτήθηκα από τα μέλη, το Δ.Σ. της ΣΕΚΕ, της τράπεζας(ΑΤΕ) ακόμη και του συνεταιρισμού των εργαζομένων(σ.σ.“Αλέξανδρος Μπαλτατζής”) να έρθω σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι θα είχανε τη βούληση να συνδράμουνε στην αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίο. Όσο περισσότερα λεφτά μαζέψουμε τόσο καλύτερα, και πιστεύω ότι αυτό μου προσθέτει ένα μεγάλο βάρος και ευθύνη για κάποιες βασικές επιλογές που πάντα οι ίδιοι οι μέτοχοι θα επικυρώσουν» ανέφερε ο κος Μπράτσος συμπληρώνοντας πως «θεωρώ ότι βρήκα απέναντί μου ανθρώπους οι οποίοι αντιλαμβάνονται τι ανάγκες υπάρχουν σήμερα, όχι μόνο για την εταιρία τους τη ΣΕΚΕ, αλλά και για μας και για όλους. Εν πάση περιπτώσει θέλω να ευχαριστήσω και τους παράγοντες της πόλης, μας συνδράμει ο κος Ξυνίδης, μας συνδράμει ο κος Κοντός, και ο κ Τσετίν βρίσκεται σε επαφή μαζί μου, λέει ότι θέλει να βοηθήσει άρα λοιπόν με τέτοια βοήθεια που έχουμε μόνο θετικό βάρος μας δημιουργεί περισσότερο.»

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι

Στην ανακοίνωση του το σωματείο αναφέρει τα εξής: «Ως εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. αγωνιούμε για το μέλλον της εταιρίας μας η οποία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά από τις συνεχόμενες αυξήσεις των φόρων στα τσιγάρα το 2010 στις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές ανταπεξήλθαν με σχετική ευκολία απορροφώντας την αύξησης σε αντίθεση με τις Ελληνικές καπνοβιομηχανίες οι οποίες αναγκάστηκαν να πωλούν με ζημία για να μπορέσουν να κρατήσουν τα μερίδια τους στην αγορά. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την ΑΤΕ στο 11.7% και στη συνέχεια η μη χρηματοδότησή της εταιρίας.

Η ΣΕΚΑΠ όμως δείχνοντας ευελιξία στράφηκε σε αγορές τρίτων χωρών με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών της στο Β Εξάμηνο του 2010 και τους δύο πρώτους μήνες του 2011, σε αυτό αν προστεθούν ο εκσυγχρονισμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και η μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων από 450 σε 280 εργαζομένους καθιστούν τη ΣΕΚΑΠ απόλυτα βιώσιμη.

Πιστεύουμε ότι η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ και των θέσεων εργασίας είναι καθαρά πολιτική απόφαση και προϋποθέτει τη στήριξη της εταιρίας από το Ελληνικό Κράτος και από την ΑΤΕ.
Επίσης δεν έχουν αποδοθεί στη ΣΕΚΑΠ οι επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού λόγω παραμεθορίου περιοχής οι οποίες ανέρχονται στα 2.400.000 ευρώ και δεν έχουν εισπραχτεί από το 2008 όπως επίσης και η επιδότηση για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού η οποία ανέρχεται στα 6.000.000 ευρώ.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός εργοστασίου όπως η ΣΕΚΑΠ το οποίο προσφέρει εργασία και κρατάει τους νέους ανθρώπους σε μια ευαίσθητη περιοχή με Εθνική σημασίας όπως είναι η Θράκη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια